Поради новоград-волинцям: як збирати гриби і не отруїтися

Уданий час дощі для когось - привід для нудьги, а для когось - привід для радості. Завзяті грибники потирають зараз руки в передчутті вдалого тихого полювання, адже після дощової погоди набагато більше шансів прийти додому з повним кошиком смачних трофеїв. Але щоб улов приніс тільки кулінарне задоволення і не доставив проблем зі здоров'ям, важливо пам'ятати кілька правил. 

Трубчасті гриби для чайників

"Недосвідченим грибникам краще зосередитися на зборі трубчастих грибів: білих, маслюків, підберезників, краснюків. Більшість з них відноситься до категорії їстівних. А ось пластинчасті мають дуже схожих двійників - наприклад, деякі поганки дивно нагадують печериці або сироїжки. Ідентифікувати їстівні гриби можна, тільки звернувши увагу на характерні ознаки. Наприклад, у печериці пластинки рожеві, а у поганки завжди білі.

Краща тара-кошик

Ідеальна ємність для збору грибів - плетений кошик. У ній є отвори, тому гриби дихають. На другому місці - пластикове відро: там гриби вже не вентилюються, але принаймні вони в такій ємності не ламаються. А ось йти в ліс з целофановим пакетом не варто: "У ньому немає вентиляції. До того ж тендітні гриби, такі як сироїжки або парасольки, перетворяться в ньому в труху. А якщо пакет ще й зав'язати, тоді гриби будуть намагатися вижити: продовжать до своїм трубочкам або пластинках "накачувати" поживні речовини, саморозігриватися. А це ідеальні умови для розвитку цвілі - яка є не менш небезпечною, ніж радіація. Як мінімум її вживання загрожує онкозахворюваннями.

Подалі від доріг

Гриби, як губка, по максимуму вбирають із землі всі речовини - і корисні, і не дуже. Саме тому лісові трофеї, навіть їстівні, можуть бути насичені радіонуклідами або іонами важких металів. Так що ні в якому разі не влаштовуйте тихе полювання недалеко від траси або підприємства. Також не зайвим буде поцікавитися у місцевого населення, що не розпорошувалися поблизу від місця збору отрутохімікати, пестициди або гербіциди. Канцерогени найбільше накопичують ті гриби, у яких під шапкою м'яка пориста тканина, з вигляду нагадує поролонову губку: білі гриби, маслюки, підберезники, підосичники.

Крім важких металів, гриби активно поглинають цезій-137 і накопичують радіацію. "Найменше вона" акумулюється "в опеньках, дощовику перловому, печериці. Інша ситуація з польським грибом, свинушками, маслянки, моховики: в їх плодових тілах навіть при забрудненні ґрунтів, близькому до фонового значення, зміст цезію-137 може перевищувати допустимий рівень. "Брудні" їстівні гриби непомітно, але все-таки отруюють наш організм.

Не беремо "стариків"

Обходьте стороною підгнилі, перезрілі, м'які і червиві гриби, навіть якщо вони їстівні. Їх смакові якості не дуже, а ризик отруєння дуже великий: у "старичків" можуть бути поклади отруйних речовин. Також звертайте увагу на запах гриба: поганий - однозначно ознака наявності токсинів. Збирайте тільки молоді або середнього віку гриби з приємним запахом.

Аналіз врожаю

Уже вдома гриби потрібно впорядкувати за видами і ретельно перебрати, викинувши всі червиві, перезрілі, в'ялі або зіпсовані. Якщо при погляді на гриб у вас виникає хоч найменша підозра на те, що це може бути двійник їстівного - відразу викидайте його у відро для сміття. Якщо в вашу каструлю з 10 кг прекрасних грибів потрапить хоч одна бліда поганка, під загрозою опиниться життя всіх членів сім'ї. Чистити гриби слід в той же день, коли був зібраний урожай, адже вони швидко псуються.

Мийка з пристрастю

Гриби ні в якому разі не можна їсти сирими - їх потрібно обов'язково піддавати термічній обробці."При консервації важливо пам'ятати про якісне очищення та обробку, адже разом із землею в банки з грибами може потрапити бактерія, яка викликає смертельне захворювання - ботулізм. Цей мікроорганізм розвивається без доступу кисню і активно виділяє отруйний токсин. Явна ознака знаходження його в банках з консервованими грибами - здуття кришки, а в подальшому - банковий "бомбаж".

Без фанатизму

Якими б апетитними не були гриби, "налягати" на них не варто. У складі грибної оболонки міститься хітин, а у людини немає ферменту, здатного переробити цю речовину. Крім того, сам по собі гриб - це клітковина, для перетравлення якої органам шлунково-кишкового тракту необхідно дуже сильно попрацювати. Тому гриби є для людини, безумовно, важкою їжею. Що надають їм неповторні смак і аромат екстрактивні речовини викликають підвищену секрецію органів шлунково-кишкового тракту, що може привести до загострення наявних хронічних захворювань. У підсумку самий звичайний гриб при вживанні може стати причиною нездужань різної ступеня тяжкості. Також не рекомендується вживати гриби людям похилого віку та дітям до семи років. Ідеально за один прийом їжі з'їдати не більше 200 грамів свіжих, 100 грамів солоних або 20 грамів сушених грибів.

Автор
(0 оцінок)
Актуальність
(0 оцінок)
Виклад
(0 оцінок)

Відгуки та коментарі

Написати відгук
Написати коментар

Відгук - це думка або оцінка людей, які бажають передати досвід або враження іншим користувачам нашого сайту з обов'язковою аргументацією залишеного відгука. Ваш відгук допоможе багатьом прийняти правильне рішення Коментарі призначені для спілкування та обговорення, а також для роз'яснення питань, що цікавлять

Не дозволяється: використання ненормативної лексики, погроз або образ; безпосереднє порівняння з іншими конкуруючими компаніями; безпідставні заяви, що ображають діяльність компанії і / або її послуги; розміщення посилань на сторонні інтернет-ресурси; реклама та самореклама.

Введіть email:
Ваш e-mail не відображатиметься на сайті
або Авторизуйтесь , для написання відгуку
Автор
0/12
Актуальність
0/12
Виклад
0/12
Відгук:
Завантажити фото:
Вибрати

Коментарі призначені для обговорення, обговорення, вияснення цікавих питань. Для оцінок та рецензій використовуйте форму відгуку