У Житомирській області почали будувати ферми для вирощування равликів

Розведення равликів – для Житомирської області порівняно нова галузь сільськогосподарського виробництва. Але її інтенсивний розвиток показує, що при невеликих капіталовкладеннях це напрямок агротехнічної діяльності може в найкоротші терміни дати великий економічний ефект.

Так, у Житомирській області вже почали будувати равликові ферми. На цьому тижні, переможцем житомирського конкурсу "Кращий підприємець року", в номінації "За інновації у малому та середньому бізнесі", стала компанія "Аулика" (директор Тимощук Наталія Миколаївна). Ця компанія вже майже два роки займається незвичайним для економіки Коростеня видом діяльності, а саме - вирощуванням, збиранням та обробкою равликів. Процес обробки і зберігання такої «сировини» досить делікатний. Равлики з Коростеня експортуються в Литву і далі в кращі ресторани Європи.

Ще один фермер з розведення "равликів" зізнався, що первинні інвестиції в нетрадиційну справу були просто смішними: купівля бензину для автомобіля – щоб поїздити по околицях і назбирати першу партію равликів, будівництво загородки і закупівля корми – висівок.

Розведення равликів в штучних, "тепличних" умовах є також гарантією того, що м'ясо, яке продається, буде вільним від різних забруднень – важких металів, пестицидів та іншого. Розмножуються равлики добре. Тільки їм потрібен простір. Нормальні умови для їх життя створені тоді, коли 40-50 равликів (тобто близько кілограма) живуть на 1 квадратному метрі.

Однак, технологія розведення равликів річ не проста і вимагає суворого дотримання послідовності операцій змісту, які розроблені для кожного конкретного виду.

У Житомирській області і по всій середній Україні поширений виноградний равлик. Для нього свої особливості. Люди, які вирішили зайнятися таким бізнесом, повинні уявляти собі життєвий цикл цього равлика, врахувати фактори середовища: температуру, вологість, тепловий режим. Приміром, наш равлик не любить сухого континентального клімату. Проте йому не підходить і зайва вологість. Зазвичай равлик живе до семи років, але в умовах нашого клімату він стає статевозрілим і товарним тільки на третій рік. Тобто сягає тих розмірів, які дозволяють його використовувати як харчовий продукт. Так що в умовах відкритого паркового змісту треба розраховувати, що віддача буде не раніше, ніж через 2,5, а то й через три роки. Равлик у природних умовах росте повільніше, ніж кролик або корова. Так що перш подумайте, може, вам краще обзавестися все-таки птахом.

Крім того, у равликів багато ворогів. Навіть деякі мухи паразитують на равлику. За ними полюють жуки-жужелиці. Їх поїдають щури, їжаки, землерийки, навіть хом'яки. Небезпеки чатують на кожному кроці. Так що якщо хтось хоче займатися розведенням равликів, нехай не будує собі ілюзій, що це все просто, і відразу вийде, і гроші будете гребти лопатою. Як і всяке діло, розведення равликів вимагає професіоналізму і грамотного підходу. А ще терпіння.

р1
р1
Оцініть першим
(0 оцінок)
Поки ще ніхто не оцінював
Ніхто ще не рекомендував
Авторизуйтесь ,
щоб оцінити і порекомендувати

Коментарі