Відсьогодні розпочалася Масляна - тиждень перед Великим постом

Наїстися млинців майже на два місяці наперед є нагода на цьому тижні.

Масляна  – їй надають ще й інші назви: Масниця, Колодій, Сиропусний тиждень, Сирна неділя, Бабське свято або ж Загальниця.

З давніх-давен Масляна символізувала прихід весни та пробудження природи. Древні слов’яни відзначали “проводи зими” та початок весни і весняного землеробства. В цей день вшановували Сонце, яке несло тепло і пробуджувало природу, тому готували хліб, схожий на небесне світило – млинець.

На сьогодні Сирна неділя не має чіткої дати святкування, бо залежить від свята Великодня та передує семитижневому посту.

Кожен день Масниці має свою назву та свої традиції. До прикладу, понеділок – це «Гості». У перший день Масляної приймають гостей та печуть млинці. У давнину в цей день прикрашали оселю солом'яним опудалом.

Завтра, у вівторок, відзначатимемо «Залицяння». Незаміжні дівчата влаштовували оглядини або ж йшли кататися з хлопцями на санях.

Середа – «Частування». У середу жінка кличе зятя та інших гостей на млинці. «Гуляння» відзначаються у четвер. А в п’ятницю – «Тещин тиждень». Цього дня вже зять повинен кликати тещу на млинці. Вважається, що це дійство сприятиме налагодженню стосунків у родині.

У перший вихідний – суботу – відзначатимемо «Прощання із зимою». Завершує Масляний тиждень «Прощена неділя». В цей ден треба забувати всі образи та прощати. Ближче до вечора всі гуляння завершуються символічним спалюванням опудала.

Тож веселої Масниці та смачних млинців!

Оцініть першим
(0 оцінок)
Поки ще ніхто не оцінював
Ніхто ще не рекомендував
Авторизуйтесь ,
щоб оцінити і порекомендувати
Коментарі