Квас: цікаві факти і корисні властивості напою

Квас: цікаві факти і корисні властивості напою, 04141.com.ua

Літо закінчується, але спека не відпускає. Що ти п'єш, коли тобі жарко? Якщо воду, ти молодець! Але є люди, які вважають що краще газовані напої. Так от хотілося б донести до них: якщо вже й пити щось «з бульбашками», то краще за все квас. Цей напій не тільки освіжає, але і додає сил і енергії. А що ще нам варто про нього знати? Який квас корисний для здоров'я і чи корисний він взагалі? Пропонуємо разом у всьому розібратися і відповісти на питання, що цікавлять.

Звідки до нас прийшов квас

Квас - національний слов'янський напій, який відомий нам уже тисячі років, його рецепти передають із покоління в покоління. У кожному регіоні або місті є свій секрет приготування квасу. Як думаєш, через що відбувається реакція бродіння квасу? «Через хліб», - скажеш ти, але відповідь невірна. Квас можна виготовити практично з будь-якого продукту.

Існує буряковий квас, квас з морошки і малини, полуниці і барбарису, яблук і груш, журавлини та смородини, і це не повний список. Можливий варіант з м'яти і кориці, меленого імбиру з листям смородини і навіть з ісландським мохом.

Рецепт приготування квасу

Один з рецептів квасу ще називають кислим супом. Його готують з солоду з додаванням дріжджів і гречаного борошна, який розбавляють водою в пропорції 1: 1. На жаль, в сучасних мегаполісах не зустрінеш такий напій. Найчастіше можна спробувати традиційний рецепт квасу. У домашніх умовах його виготовляють в пляшках або бочках.

Корисні властивості квасу

Завдяки особливим рецептам квас добре втамовує спрагу, а також надає ситості в спеку, тому ти легко можеш обійтися без вечері, наприклад. Але якщо не обійдешся, не біда - квас активізує травлення і допомагає розщеплювати жирну м'ясну їжу, до того ж відновлює оптимальний рівень солей і рідини в організмі. У квасі міститься досить мікроелементів і вітамінів, особливо багато вітаміну B. Через те що під час дозрівання в квасі утворюються натуральні кислоти, він стимулює шлункову секрецію, завдяки чому дуже корисний при недостатній кислотності шлунка. У квасі повно вітаміну С, тому в давнину його використовували як ліки від цинги і загальної втоми.

Також під час бродіння в квасі утворюються молочні та інші кислоти, тому в кишечнику напій діє, як кефір і йогурт, - вбиває шкідливі бактерії і підтримує корисні. Таким чином, квас - відмінний засіб від кишкових розладів і нетравлення шлунка. Крім того, вважається, що квас покращує чоловічу потенцію.

Є відомості, що в давнину квас давали молодим чоловікам в день їхнього весілля для того, щоб зробити здорових нащадків. Яким чином це відбувається, звичайно, загадка, та й навряд чи цю дію можна приписати одному тільки квасу, але вже для потенції твого обранця буде у сто крат краще, якщо він вважатиме за краще домашній квасок, а не колу або пиво.

У будь-якому випадку вживати потрібно тільки високоякісний квас домашнього приготування - магазинний і бочковий; незважаючи на запевнення виробників квасу бутильованої в натуральності, там цієї натуральністю навіть не пахне.

Цікаві факти про квас

Давним-давно солодкий квас з медом і родзинками вважався ознакою розкоші, це був напій багатіїв, а бідняки пили звичайний буряковий квас. Раніше люди пили різні види квасу круглий рік - рецепти змінювалися в залежності від пори року і продуктів. А під час Великого посту квас (разом з цибулею і шматочком чорного хліба) був єдиною можливістю зміцнити імунітет і силу. Зараз майже ніхто не дотримується такої смачної дієти, хоча багато хто з слов'ян відрізнялися стрункістю завдяки саме такому рецепту.

У наш час квас традиційно вважається річним напоєм. Завдяки високому вмісту кальцію він зміцнює зубну емаль, додає мало калорій, в той же час відмінно насичує організм, тому підходить дівчатам, що сидять на дієті. Дріжджі, які входять до складу квасу, усувають абсцеси шкіри, вугри і фурункули, допомагають боротися з гнійним бронхітом, атеросклерозом і навіть з варикозом.

Крім того, квас, виготовлений з натуральних продуктів, ефективно допомагає зростанню волосся і їх зміцненню. Для цього обполіскуй волосся квасом після миття волосся.

Оцініть першим
(0 оцінок)
Поки ще ніхто не оцінював
Ніхто ще не рекомендував
Авторизуйтесь ,
щоб оцінити і порекомендувати

Коментарі