• Головна
  • Сьогодні - свято Преображення Господнього або Яблучний Спас: історія і традиції
09:18, 19 серпня 2017 р.

Сьогодні - свято Преображення Господнього або Яблучний Спас: історія і традиції

Свято-Михайлівська церква

Свято-Михайлівська церква

Сьогодні велике православне свято - Преображення Господнього. У народі ще його люблять називати Яблучний Спас або Другий Спас. В цей прекрасний день ми підемо в храм освячувати яблука та груші, нас покроплять святою водою. Також ми отримаємо радість і благодать. Але що за свято Преображення Господнього, у чому сенс цієї події, коли питаєш, на жаль, мало хто знає. Багато людей взагалі вважають, що в цей день потрібно тільки святити яблука ... 

ЕКСКУРС В ІСТОРІЮ СВЯТА

У православ'ї дуже багато пізнавального, дивовижного, корисного для душі. Але ми всього цього не помічаємо і не використовуємо в своєму житті.

Саме Преображення Господнє - це один з моментів земного життя Ісуса Христа. Сам Христос не писав Євангелія, але кожні Його слова, дії, притчі мали певний сенс (і що цікаво, якщо людина поступово змінюється і постійно читає Євангеліє, то їй відкриваються різні грані істини). Напередодні нашої події Господь пророкує Свої хресні страждання. Щоб зміцнити віру учнів перед розп'яттям на Хресті, щоб вони не впали духом, дав їм можливість побачити диво. Він залишає апостолів і народ, а з найближчими учнями Петром, Яковом та Іваном піднімається на гору Фавор. Там Христос відійшов трохи вбік для молитви, а Його учні, помолившись, заснули.

Після пробудження апостоли побачили, що Господь преобразився: лице Його засяяло як сонце, а одяг став білим, як сніг. Христос був не один. Праворуч від Нього стояв пророк Мойсей, а зліва - пророк Ілія. З Спасителем пророки говорили про Його майбутні страждання, смерті і Воскресіння.

Коли Петро побачив все це, то сказав: "Як добре тут", і запропонував зробити три кущі (намети) для Христа, Мойсея та Іллі. Не встиг Петро договорити, як раптом хмара осінило учнів, і пролунав голос Бога Отця: "Це Син Мій Улюблений, що Його Я вподобав, Його слухайте". Після цього Господь підійшов до апостолів, доторкнувся до них і сказав, щоб вони встали і не боялися. Учні переглянули на Ісуса Христа і побачили, що Він знову виглядав як проста людина. Коли спускалися з гори, Господь заборонив говорити про чудесне Преображення до Свого Воскресіння.

БОЖЕСТВЕННЕ СВІТЛО

Все, що відбувається, за переказами, було на горі Фавор. Це пагорб висотою 588 метрів недалеко від Назарета. Світло, яке побачили апостоли під час Преображення, має надприродну природу походження - це світло Божественного Єства. Що цікаво, це Світло завжди було з Христом за земного життя, і тільки на Фаворі була прочинена ця завіса. І то, тільки для обраних учнів.

Преображення Господнє - це не тільки явище Ісуса Христа в Його Божественній славі. Це був образ майбутнього перетворення людини і всього світу. Просвітлення, перетворення, обожнення людини - це початковий план Творця про Своє творіння.

Преподобний Макарій Єгипетський говорив, що в кожній людині є це Світло. У нас з вами закладено його дуже і дуже багато. Христос показав, чого ми можемо досягти, показав закладені у нас можливості. Як кажуть, чого досяла хоча б одна людина на землі, того може досягти кожен у потенціалі. Можете заперечити, що Ісус був Богом, але приклади багатьох святих, просіяли в християнстві, показали своїм життям, що багато можливо. Вони творили чудеса, в них світилося Світло, вони підводилися над землею під час молитви.

ШЛЯХ САМОЗБЕРЕЖЕННЯ І ВДОСКОНАЛЕННЯ

У Бога і з Богом ми можемо багато чого. Але ви можете відповісти, що, дай Бог, впоратися з тими клопотами, які є у вас. На жаль, багато, як мурахи, бігають по цій грішній землі, дивлячись тільки собі під ноги. Від тих клопотів, які нас оточують, ми нікуди, на жаль, не підемо. Але якщо спробувати подивитися вгору, заглянути всередину себе, ми побачимо, відчуємо багато, дещо зрозуміємо про себе.

Саме слово "перетворення" - це калька з грецького - "метаморфоза", а дослівно - "зміна форми", зміна себе. Ми спочатку запрограмовані на постійне перетворення, вдосконалення себе на всіх рівнях (особистісний, професійний і т.п.). Але для Бога найголовніше - наше духовне перетворення, духовний шлях. Шлях непростий. Нам даються можливості, сили, таланти, а кроки ми робимо самі. Це вузький шлях, шлях самообмежень. Якщо брати за аналогією, то подібне і в спорті: для досягнення своїх цілей спортсмен себе обмежує режимом, в їжі, розвагах і згодом чогось досягає. Подібне відбувається і в інших сферах: наука, армія, професійний розвиток. Про духовний шлях Сам Господь говорить, що Царство Небесне зусиллями береться, і інших варіантів немає. Це шлях молитви, обмежень емоцій, бажань, шлях боротьби з недоліками і багато чого іншого.

Може здатися, що в цьому шляху одні складності, без радості. Але, йдучи з Богом, з'являється і інша сила, інші "внутрішні" радості, душа перетворюється, отримується допомога для твого життя. Багато хто порівнює шлях духовного просування зі сходженням на гору. Щоб підніматися вгору, потрібні певні зусилля, запас спорядження. І простіше опускатися вниз з гори (духовно падати, тільки розслабляючись), але є мета, і ми до неї йдемо.

ЗВІДКИ НАРОДНІ ТРАДИЦІЇ

Саме свято Преображення називають "Яблучний Спас". Ще в давньоєврейські часи був благочестивий звичай - в храмі освячувати вирощене. На свято ми беремо яблука, груші, виноград і освячуємо їх в храмі. Церква молить Господа, щоб Він споживши плоди дарував освячення душі разом з освяченням тіла, щоб зберігав життя їх в спокої і радості, щоб самі ці плоди примножувалися. Церква Христова благословляє й освячує принесені плоди святим ім'ям Бога, в Трійці славимого, і окропивши святою водою".

"ВИХОДЬТЕ У СВІТЛО"

19 серпня, - раз і назавжди дане ідеальне перетворення - просвітлення людської плоті світлом вищого небесного походження.

Хочеться згадати слова святого апостола Павла з Другого послання до коринтян: "Ми ж всі, відкритим обличчям, як у дзеркало, дивимося всі на славу Господню, перетворюємося в той же образ від слави в славу, як від Духа Господнього". Будь-яка розумна істота (і Ангел, і людина), вступаючи в союз з вічно живим Світлом, висвітлюється, освітлюється Їм. Так, Боговидець Мойсей в розмові з Богом на Синаї так просвітився божественним світлом, що лице його сліпуче сяяло і після Синая. Він змушений був з тих пір носити покривало. А скільки святих подвижників бачили не тільки славу Божу, а й самі були учасниками і носіям Божественного Фаворського світла! Преподобний Серафим Саровський і преподобний Сергій Радонезький удостоєні були неодноразового відвідування Божої Матері і осяяння небесним світлом. Сподобившись осяяння згори і перебуваючи під Світлом, вони просвіщали ним усіх, хто приходить до них з вірою.

Світло Христове і нині сяє для будь-якої людини, яка приходить у світ, просвічуючи її розум, серце, волю і бажання. Світло Христове доступне кожному. Христос прийшов у світ, щоб освітити шлях людського тернистого шляху. Шлях, який веде до обителей світла і блаженства в Царстві Небесному. Світло Христове перетворює людину. Наскільки ж розвиненіші і преславні Преображення Господа нашого Ісуса Христа! Він - джерело і повнота світла, явленого нині на Фаворі.

Господь показав, що перетворюється все наше людське єство, згадаємо, на Фаворі навіть одяг зробився білим, то природньо очистилися від усього того, що є недостойним в людині і на людині, що не дозволяє увійти в Царство Небесне.

Тому, дорогі читачі, Преображення - свято душі і поновлення, свято світла і любові. Ми всі маємо можливість і можемо оновитися в таїнствах хрещення, покаяння, причастя Божественних Тайн Христових. Людина своєю глибокою вірою, терпінням, лагідністю і любов'ю переносить все на цьому життєвому шляху, і ми бачимо навіть в наш час перетворення людини. Ми дивимося на обличчя тих людей, які дійсно служать Богу, і захоплюємося світлом, що від них виходить: світлом розуму, сяйвом очей, розумінням ближнього. І говоримо: "Боже, це дійсно сяюча людина". Все можливо, нам варто лише захотіти і залишити гріховні шляхи".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Новоград-Волинський #яблучний_спас #Преображення
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...