Коли в Україні почнеться Різдвяний піст

Коли в Україні почнеться Різдвяний піст, Олександр Сукач

Різдвяний піст у православних християн починається цьогоріч 28 листопада

Щорічно Різдвяний піст починається в один і той же час (28 листопада) і закінчується 6 січня. Цей піст вважається останнім у році і готувати тіло і душу до одного з головних свят Різдва Христового.

Починається він відразу після свята Святого апостола Пилипа, тому і називається, іншими словами Пилиповим постом, (в Церковному статуті іменується Чотиридесятницею). 

Весь піст віруючі умовно ділять на три етапи, в залежності від яких і змінюється харчування:

з 28 листопада по 19 грудня (святкування дня святого Миколая Чудотворця),

з 20 грудня по 1 січня,

з 2 по 6 січня.

Особливості Різдвяного посту

У період посту церква не проводить вінчання і хрещення, також не рекомендується призначати весілля на цей період, оскільки час посту - це період покаяння і молитви, цьому і слід присвятити себе в ці відповідальні дні.

Різдвяний піст 2017-2018 - харчування по днях

З 28 листопада по 19 грудня:

Понеділки, середи і п'ятниці - сухоїдіння. У їжу вживається тільки "сира" їжа, яка не пройшла термічну обробку. Дозволяються овочі, фрукти, горіхи, гриби, мед.

Вівторки і четверги - гаряча їжа, приготована на рослинній олії. Сміливо включайте в раціон каші і вегетаріанські супи.

Суботи і неділі - до меню, якого слід дотримуватися у вівторок і четвер, додається риба і вино.

На цей період випадає свято Введення у храм Пресв. Богородиці. На честь цієї події відбувається послаблення посту - дозволяється вживати рибу, вино, гарячу їжу з олією.

З 20 грудня по 1 січня:

Понеділок, середа, п'ятниця - тільки сухоїдіння.

Вівторок, четвер і всі вихідні дні - гаряча їжа з рослинним маслом.

З 2 по 6 січня:

Понеділок, середа (2.01) і п'ятниця (4.01) - сухоїдіння.

У вівторок (1.01) і четвер (3.01) - гаряча їжа без олії.

Всі вихідні дні - гаряча їжа з рослинним маслом.

У переддень Різдва (6-го січня) - не можна вживати їжу до появи 1-ої зірки.

Розпочинати слід з куті - це особлива страва, що складається з зерен пшениці або рису, замочені у воді. Кутю підсолоджують медом, додають туди сухофрукти, мак, родзинки, горіхи і ін.

www.segodnya.ua
Піст Різдво кутя страви православніхристияни
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Оцініть першим
(0 оцінок)
Поки ще ніхто не оцінював
Ніхто ще не рекомендував
Авторизуйтесь ,
щоб оцінити і порекомендувати

Коментарі