• Головна
  • Дієтолог Олександр Бадовський розповість, як позбутись цукрового діабету 2 типу
18:34, 22 жовтня
10

Дієтолог Олександр Бадовський розповість, як позбутись цукрового діабету 2 типу

Дієтолог Олександр Бадовський розповість, як позбутись цукрового діабету 2 типу

Передбачаю скепсис: "Та невже? Позбутись! Скільки знаю діабетиків і якось нікому це не вдалось". Але ж ніхто і пробував. Не тому що не хочуть, а тому що не знають як і навіть не підозрюють, що це можливо.

Від самого початку поясню, що існують кілька хвороб під назвою "цукровий діабет". Ці хвороби мають різну причину і відповідно вимагають різного лікування і різної дієти.

Перша з цих хвороб має офіційну назву "цукровий діабет 1 типу" (ЦД1) і хворіють нею переважно молоді люди. Причина ЦД1 - підшлункова залоза стає мішенню для атаки власної імунної системи і через це втрачає здатність виробляти інсулін - гормон, необхідний для засвоєння тканинами глюкози. Оскільки зрозуміла причина, то й зрозуміло, що треба робити - дати інсулин. Разом з тим, необхідне і правильне харчування, яке має завданням максимально обмежити споживання вуглеводів і таким чином зменшити потребу в інсуліні (маловуглеводна дієта).

Але в цій статті мова буде йти про іншу хворобу, що трапляється в 10-15 разів частіше від ЦД1 - про цукровий діабет 2 типу. Це хвороба людей старшого віку. Переважна більшість хворих на ЦД2 слабо вірять в ефективність дієти. Чимало з них взагалі відмовляються від неї, покладаючись виключно на медикаментозні засоби. І даремно. Належним чином спланована дієта + висока фізична активність в більшості випадків здатні ПОВНІСТЮ нормалізувати обмін речовин, а отже, позбутись і власне цукрового діабету. В решті випадків повна корекція вимагатиме лише мінімальних доз медикаментів.

Проте щоб спланувати ефективну дієту, треба правильно розуміти причину хвороби. Саме через незнання цієї причини діабетики зазвичай лише ІМІТУЮТЬ дієту. Відповідно й отримують нульовий результат. Причина ЦД2 добре відома і начебто ніким не приховується, проте склалась якась дивна ситуація, що розібратись не так легко через числені непорозуміння і навіть свідому плутанину в формулюваннях.

Інформація для тих, хто хоче схуднути: в Новограді консультує дієтолог-нутріціолог

Вже навіть сама назва "цукровий діабет" вносить непорозуміння. Ще давньокитайський філософ Конфуцій казав: "Речі мають називатись своїми іменами". Проте медицина продовжує експлуатувати термін "цукровий діабет", введений у вжиток ще 1675 року англійським лікарем Томасом Уіллісом. На той час ще не було роботизованих лабораторій, тож лікарі проводили аналізи, пробуючи все на смак. Отож цей чудовий лікар, скуштувавши сечу хворого на діабет, в захваті вигукнув "Mellitus!", що в перекладі з латини означає "солодка як мед", і нарік хворобу "diabetes mellitus". Непорозуміння додає і поширений медичний сленг "цукор крові", "високий цукор", "аналіз на цукор" тощо. До речі, така ситуація є інтернаціональною: "blood sugar" (англ. цукор крові) - кажуть американці чи британці, "blutzucker" - кажуть німці. "Цукровий діабет", "високий рівень цукру" асоціюються в свідомості саме зі столовим цукром. Тож керуючись такою асоціацією, діабетики сподіваються зарадити хворобі передусім відмовою від цукру і солодощів. Коли ж це не надто поліпшує аналізи, людина взагалі розчаровується в можливостях дієти.

Чому відмова лише від цукру і солодощів не дає очікуваного результату? Тому що в дійсності при цукровому діабеті підвищений рівень не цукру, а ГЛЮКОЗИ, аналіз визначає не рівень цукру в крові, а рівень ГЛЮКОЗИ. Дехто запитає -  невже це так важливо? Так, важливо, оскільки цукор і глюкоза - це не одне й те саме. Цукор (буряковий, тростинний) лише наполовину складається з глюкози. Інша половина - це фруктоза, засвоєння якої не потребує інсуліну. Так, цукор безумовно шкідливий продукт, і не лише для діабетиків. Але не цукор є головним джерелом глюкози.

НАСПРАВДІ НАЙБІЛЬШЕ ГЛЮКОЗИ МІСТЯТЬ ПРОДУКТИ, ЗОВСІМ НЕСОЛОДКІ НА СМАК - пшеничний хліб, макарони, картопля, рис, вівсянка та інші продукти, багаті легкозасвоюваним крохмалем. КРОХМАЛЬ - ЦЕ ЧИСТА ГЛЮКОЗА, з'єднана в довгі ланцюжки. Саме такі продукти, а не цукор є головним постачальником глюкози. Грінки з білого хліба чи смажена картопля піднімають рівень глюкози в крові значно дужче і швидше, ніж цукерки і навіть чистий цукор.


Обираючи продукти до свого столу, найперше слід орієтуватись за їх ГЛІКЕМІЧНИМ ІНДЕКСОМ (ГІ). ГІ показує, наскільки той чи інший продукт підвищує рівень глюкози в крові. Так, чиста глюкоза має ГІ 100, білий хліб - 88-90, цукор - 65, капуста - 25, а м'ясо чи риба - 0, оскільки в них зовсім немає вуглеводів.

Таблиця глікемічних індексів продуктів тут. Переглянувши її, зрозумієте, чому краще забути про картоплю, вівсянку чи цільнозерновий хліб.

АЛЕ ЧИ МОЖНА НОРМАЛІЗУВАТИ РІВЕНЬ ГЛЮКОЗИ, ПРОСТО ВІДМОВИВШИСЬ ВІД ПРОДУКТІВ, ЩО МІСТЯТЬ ГЛЮКОЗУ В БУДЬ-ЯКІЙ ФОРМІ?

Можна значно понизити, проте повністю нормалізувати не вдасться. Чому так? Тому що глюкоза - необхідний компонент обміну речовин і в разі потреби печінка синтезує її з інших речовин - це інші цукри, амінокислоти (складові білків), деякі компоненти жирів. Цей процес називають глюконеогенезом і сам по собі він корисний. Проблема в тому, що при цукровому диабеті печінка "злітає з гальм" і починає гнати глюкозу з усього, що їй вдається вхопити. Тож глюконеогенез підсилюється в кілька разів. Така дивна поведінка є наслідком накопичення жиру в самій печінці (стеатоз печінки, або жирова дистрофія печінки). Накопичення жиру в печінці відбувається паралельно з загальним ожирінням. Просто кажучи, коли жир постійно прибуває, то він осідає навіть там, де його не має бути.

Але це не все. Звернімось до авторитетних джерел. Цитата зі звіту експертної групи по цукровому діабету Всесвітньої Організації Охорони Здоров'я (ВООЗ):

          "Цукровий діабет 2 типу викликається нечутливістю тканин до інсулину".

Все зрозуміло? Чому тканини нечутливі до інсуліну? Здогадуйтесь самі.

В подібному стилі пояснюють причину ЦД2 і інші відомі організації, як Міжнародна Федерація Діабета, Американська Діабетична Асоціація та ін.       

Який висновок зробить пересічна людина, почувши такі пояснення експертів? "В мене нарушаний обмєн вєщєств!" А коли так, то чим тут зарадищ, як не жменями пігулок? Насправді, які речовини - так вони і обмінюються (за винятком вроджених генетичних аномалій). А що і скільки покласти в тарілку - кожен вирішує сам. 

Взагалі, я маю підозру (і не лише я), що таке подання інформації є цілком свідомим окозамилюванням в інтересах фармацевтичних компаній. Але це вже інша тема.

Йдемо далі. Дослідники, більш допитливі, ніж експерти ВООЗ, докопались до причини "нечутливості тканин до інсуліну". Цією причиною виявився ЗАЙВИЙ ЖИР. З'ясувалось, що жирова тканина дуже добре знає, скільки жиру варто тримати "на чорний день", а ще вона вкрай несхвально ставиться до надмірних жирових запасів. Коли вона вирішує, що  жиру вже забагато, то починає опиратися його подальшому накопиченню, продукуючи специфічні гормони (лептин, резистин, TNF-α), які і блокують дію інсуліну. Що більше зайвого жиру - то більше таких гормонів і тим вищим буде рівень глюкози. Попутно згадані гормони роблять ще одну справу -  сприяють хронічному запаленню судинних стінок, що лежить в основі мало не всіх укладнень цукрового діабету.

Де ж саме жирова тканина проводить межу між прийнятною і надмірною кількістю жиру? Багатьох це здивує, але орієнтовно ця межа відповідає індексу маси тіла (ІМТ) 23 для чоловіків і 22 для жінок. Хто не знає, поясню: ІМТ 23 означає, що людина зростом 170см має важити 66.5кг, а зростом 160см - 59кг. Але ж, на наш погляд, це цілком струнка людина. Проте тут ми маємо справу з логікою, що закладена в наш генетичний код ще в ті часи, коли здатність швидко бігати в будь-якому віці була умовою виживання. Треба було достатньо прудко бігти, щоб наздогнати мамонта, і ше прудкіше - щоб утекти від шаблезубого тигра.

Як шкода. Це ж було таким гарним виправданням для любителів добре поїсти - мовляв, що тут вдієш, ми гладшаємо через генетичну схильність до ожиріння. Вияввляється що все навпаки, генетично люди схильні до худорлявості.

Отже, з якого боку ми не підійдемо до причини високого рівня глюкози - ми натикаємось на те саме - ЗАЙВИЙ ЖИР. Саме ЗАЙВИЙ ЖИР є причиною цукрового діабету 2 типу.


Причину тепер знаємо, але що ж робити? На щастя, тут ми маємо класичний приклад, коли вихід зі скрутної ситуації знаходиться там само, де і вхід.

ХОЧЕТЕ ПОЗБУТИСЬ ДІАБЕТУ - ПОЗБУДЬТЕСЬ ЗАЙВОГО ЖИРУ.

Допоможуть вам в цьому дві речі:

1. НИЗЬКОКАЛОРІЙНА ДІЄТА. Наприклад, низькокалорійний варіант середземноморської дієти. Низька калорійність досягається головним чином за рахунок обмеження легкозасвоюваних вуглеводів. Проте на відміну від діабету 1 типу, немає необхідності в майже повній відмові від вуглеводів, тож маловуглеводна дієта чи кетодієта тут недоречні. Адже десь треба брати й калорії, а за відсутності вуглеводів і переході енергетики організму на жири і білки докорінно змінюється обмін речовин, і це має свої мінуси.


2. РУХ. БАГАТО І ЕНЕРГІЙНО РУХАЙТЕСЬ. Не обов'язково спортзал чи басейн. Швидко ходіть, бігайте, танцюйте, крутіть велосипед, просто ганяйте східцями вгору-вниз - будь-який енергійний рух принесе користь, лиш не сидіть сиднем. М'язи - головний споживач глюкози, але при умові, що вони працюють. Мушу розчарувати тих, хто вважає, що з фізичною активністю в нього все гаразд, оскільки і так весь день на ногах - чи на роботі, чи пораючись по господарству. Ні, просто "тупцяти", хоч і цілий день - це не те. Необхідний рух в спортивному темпі принаймі 30 хвилин на день. Справа не лише в тому, що енергійний рух спалює більше калорій. Він також сприяє відновленню чутливості м'язів до інсуліну. А ще, насичуюючи кров киснем, усуває запалення стінок судин, що відповідальне за численні ускладнення діабету. Кращого способу досягти цього не існує.

Уточнюю - мова йде не про те, що треба трохи схуднути. Мова навіть не про те, що треба значно схуднути - вага має бути АБСОЛЮТНО НОРМАЛЬНОЮ і жодного кілограма понад норму. Це означає, що індекс маси тіла має бути менше 23/22.


Проте ІМТ - не надто надійний показник, оскільки не враховує стать. Точно вирахувати свою нормальну вагу можна, скориставшись калькулятором на моєму сайті ТУТ. Побачивши результат, читач може сказати: "Даруйте, але ж це нереально. Я навіть у 18 років більше важив/важила!". Так, тоді ви могли собі це дозволити. В 18 ще не було діабету.

Лише за нормальної ваги жирова тканина припинить продукувати "погані" гормони, що блокують інсулін. Більше того, натомість вона почне виробляти "хороший" гормон адипонектин, який підсилює дію інсуліну і тим самим нормалізує рівень глюкози. Водночас розійдуться й жирові відкладення в печінці і вона припинить синтезувати надлишкову глюкозу. А також повернеться до норми холестерин і не буде зашкалювати артеріальний тиск. І загалом, поліпшиться самопочуття, повернеться бадьорість, жити стане веселіше.

Завдання водночас і просте і складне. Декому справді важко відмовитись від багатьох звичних продуктів. "А як же без хлібчика/без картопельки/без...???". Тут кожен сам має вирішити, що для нього важливіше – картопля чи здоров'я.

Разом з тим, я зовсім не закликаю повністю відмовитись від медикаментів (цукрознижуючих, статинів тощо). Це не має стати самоціллю. Справа в тому, що цукровий діабет зі стажем залишає свій слід. Проте в будь-якому разі знадобляться лише мінімальні дози препаратів. А головне - з незрівнянно кращим результатом.

Отже, з теорією ми більш-менш ознайомлені. А про практику - яким продуктам надати перевагу, від яких відмовитись, як розрахувати потребу в калоріях, як спланувати режим харчування - про це в наступній статті. Десь за два тижні.

Я консультую за попереднім записом. Записатись можна на моєму сайті  або за телефоном +380660895990, +380660895990. На даний час я консультую виключно з питань схуднення і здорового харчування, але через 2-3 місяці планую також консультувати щодо лікувальних дієт.

Мій офіс знаходиться за одресою: м. Новоград-Волинський, вул. Шевченка, 42, 2-й поверх (торговий дім біля автовокзалу).

Олександр Бадовський

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#дієто #дієтолог #консультація #Бадовський #Новоград
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Показувати новий коментар:
внизу вгорі
Кучма
25 жовтня, 17:54
Шахрай,,,нє мєли дурниць!!! ЦД 2 типу,щє ніхто нє вилікував!!! Цукровий діабет,цє хронічнє захворення... Не займайся шахрайством недознахар!!!
Марина НК
28 жовтня, 23:53
Статья интересная и дает нестандартный взгляд, но как-то все слишком просто. Если бы было так просто то диабета вообще бы не было. Во всем мире борются с ним а результата не видно.
Олександр Бадовський
29 жовтня, 13:44
Насправді не так вже й сильно борються. В світі пів-мільярда діабетиків і з них годується величезна індустрія. Вона переважно й фінансує "боротьбу". Тож треба самому подбати про своє здоров'я. Так, можна нічого не робити і чекати ускладнень, бо хтось сказав, що "це хронічне і це ще ніхто не вилікував". А можна докласти зусиль і досягти чудового результату. Як це вже зробили мільйони людей в світі. Вони живуть повноцінним життям і не ходять по лікарях.
Ірина
30 жовтня, 10:10
Повністю згодна. Всі нові дослідження підтверджують, що СД 2 типу можна повністю вилікувати. Добре, що в нашому місті є лікарі, які звертають увагу на важливість руху та змін у раціоні, а не просто прив'язують до аптеки.
Оголошення
live comments feed...