В Україну прийшла небезпечна хвороба, про яку раніше мало хто чув

ЛІСТЕРІОЗ, 04141.com.ua
ЛІСТЕРІОЗ

В Україну прийшла небезпечна хвороба, про яку раніше мало хто чув. Лістеріоз - одна з найважчих інфекційних хвороб харчового походження.

Сайт Новограда-Волинського 04141.com.ua розбирався, як нею можна заразитися, як діагностувати та лікувати.

Причини виникнення лістеріозу

Збудником захворювання є паличкоподібна бактерія лістерія, яка може знаходитися в грунті. Лістерії можуть заражати рослини через кореневу систему. Носіями лістерій можуть бути птиці та деякі інші тварини.

Найчастіше людина заражається через їжу. Причиною тому стає недостатня термічна обробка м'яса і корнеплодів. При догляді за хворими можливий і контактний спосіб зараження. У місцях, де обробляється шерсть тварин, можливий і аерогенний шлях зараження. Заразитися лістеріозом можна при укусах комах, а також при статевому контакті.

Симптоми

Інкубаційний період для лістеріозу становить від 1 дня до 4 тижнів.

Для ангінозної форми лістеріозу характерні:

лихоманка;

головний біль;

зниження апетиту;

збільшення лімфатичних вузлів.

Приоко-залозистій формітакож відзначається і почервоніння повік, можливі гнійні виділення з очей.

Длятифоїдної формихарактерна поява висипу.

Лікування лістеріозу

Лістеріоз, діагностований на ранніх стадіях, можна лікувати. Для лікування важких симптомів, таких як менінгіт, використовуються антибіотики. У разі інфекції під час вагітності негайний прийом антибіотиків дозволяє запобігти інфікуванню плода або новонародженого.

Оскільки за симптоматикою лістеріоз схожий на інші захворювання, то вирішальне значення в даному випадку має лабораторна діагностика.

Профілактика лістеріозу

Профілактика лістеріозу нічим не відрізняється від профілактики інших бактеріальних інфекцій, якими можна заразитися через їжу.

В першу чергу профілактика зводиться до вживання тільки термічно оброблених молока і м'яса. На підприємствах з оброблення туш тварин, м'ясокомбінатах і птахофабриках необхідно суворе дотримання санітарно-гігієнічних норм.

Також необхідний санітарний контроль за продуктами харчування, які потрапляють на прилавки.

Лістеріоз в Україні: прогноз

На даний час в Україні зафіксовано один випадок захворювання, але їх кількість може збільшитися, оскільки інкубаційний період становить 70 днів.

За попередніми даними, в Україні бактерія потрапила з Угорщини в замороженій кукурудзі.Спалахи лістеріозу були зареєстровані в Австрії, Данії, Фінляндії, Швеції та Великобританії, куди також поставлялася угорська кукурудза.У Європі від цього захворювання загинули 10 осіб. Зараз морожену кукурудзу угорського виробництва активно вилучають з продажу в Україні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Оцініть першим
(0 оцінок)
Поки ще ніхто не оцінював
Ніхто ще не рекомендував
Авторизуйтесь ,
щоб оцінити і порекомендувати

Коментарі